Handleiding bij het publiceren van partituren

From ChoralWiki
Jump to navigation Jump to search
Languages Languages:

English  •  Deutsch  •  français  •  italiano  •  Nederlands  •  slovenščina


Hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van een partituur uit het publieke domein of van een eigen compositie hier op CPDL. De instructies vindt u hieronder.

Kort overzicht (volledige instructies hieronder):
  1. Upload uw bestanden.
  2. Klik met de rechter muisknop op de blauwe link om het url-adres van uw bestand terug te vinden (herkenbaar aan "http://www.cpdl.org/wiki/images/?/??/..." - de vraagtekens zijn cijfers of letters)
  3. Kopieer dit url-adres naar een tekstbestand om het later makkelijk te kunnen terugvinden.
  4. Herhaal stappen 1 – 3 voor elk bestand dat u wil uploaden (pdf, midi, bronbestanden enz.).
  5. Klik op het "Add works"-formulier.
  6. Vul het formulier in. Vergeet niet de url-adressen, die u zojuist gekopieerd hebt, toe te voegen in de velden "Sheet music location" (for PDF), "Midi file", "Music notation file".
  7. Verzend het formulier, en kopieer de tekst, die u te zien krijgt, opnieuw naar een tekstbestand. De site vermeldt dat uw partituur binnen de 24 uur gepubliceerd zal worden. Dit is echter niet langer het geval.
  8. Met de codes, die u te zien krijgt na het versturen van het formulier, kunt u proberen zelf uw partituur te publiceren. U kunt ook de code in een berichtje zetten op CPDL forums bij het deelforum "CPDL Support" – een beheerder publiceert dan zo snel mogelijk uw partituur in uw plaats.

Inleiding

Een partituur publiceren op CPDL kan soms een wat verwarrende operatie zijn, zelfs al hebt u hier al ervaring mee. Toch maken we ons sterk dat iedere gebruiker met een minimale computervaardigheid dit tot een goed einde kan brengen met behulp van deze richtlijnen. Hebt u voor, tijdens of na de publicatie toch nog vragen of problemen, dan kunt u het best een berichtje achterlaten op het forum. U krijgt dan snel antwoord.

Alvorens u aan het publiceren begint, is het vaak handig dat u zoveel mogelijk informatie probeert te verzamelen over de componist van het werk en natuurlijk de compositie zelf. Ieder beetje informatie dat u beschikbaar kunt stellen op de pagina van de partituur, kan een hulp zijn voor gebruikers die de compositie willen bestuderen. Het valt ook aan te raden, zélf een elektronische kopie te bewaren, zowel van het werk dat u publiceert als van de codes die u tijdens het proces te zien krijgt (cfr infra). De CPDL-server crashte in april 2007, en daarbij gingen maar liefst alle partituren van de drie vorige maanden verloren. Ondertussen is er heel wat ten goede veranderd aan het beheer van de site, en wordt er iedere week een back-up gemaakt. Toch is een persoonlijke reservekopie geen overbodige luxe.

Bestanden uploaden

Upload page

I. Upload het bestand naar CPDL via de link "Upload file" die u vindt onder "toolbox" aan de linkerzijde van alle CPDL-pagina’s.

N.B. We raden u aan om de werken uit het publieke domein op de CPDL-server te plaatsen, eerder dan dat u deze werken op een externe server bewaart. Zo voorkomt u namelijk, dat een link naar het bestand in de toekomst niet meer beschikbaar zou kunnen zijn. Uiteraard zijn externe bestanden nog steeds welkom. Staan uw bestanden reeds op een andere server, dan kunt u deze stap overslaan.

  1. Klik op "Upload file" in het "toolbox"-menu dat u links op iedere pagina vindt.
  2. U krijgt een speciale pagina te zien met als kop "Upload file". Van de link naar images hoeft u zich niks aan te trekken - "Images" wordt in wiki-code gebruikt voor alle soorten bestanden, zowel geluid, grafiek als tekst.
  3. Klik op "Browse".
  4. In de verkenner die geopend wordt, kunt u op uw eigen computer op zoek naar het bestand dat u wilt uploaden. In een Windows-omgeving moet u het bestand selecteren en dan op ‘openen’ klikken.
  5. Op het moment dat u het bestand gekozen hebt, verschijnt het in het vakje "Destination filename". Standaard worden de bestanden op CPDL als volgt genoemd: [familienaam van de componist]-[titel van het werk]. De naam van een bestand mag enkel alfanumerieke tekens bevatten (letters en cijfers), spaties en koppeltekens zijn ook toegestaan. Een pdf-bestand van Alegres mudanzas, een villancico van Francisco Valls, bijvoorbeeld, noemt u dus: Valls-Alegres mudanzas.pdf. Wanneer CPDL reeds een versie van de compositie beschikbaar stelt, moet de naam van uw bestand hier uiteraard van verschillen, zoniet dan zal de wiki-software uw bestand weigeren. In dat geval kunt u de naam van uw bestand eenvoudig aanpassen door er een ‘2’, ‘3’ enz. aan toe te voegen op het einde van de bestandsnaam. In ons voorbeeld wordt dat dan Valls-Alegres mudanzas2.pdf.
  6. In het vakje "Summary" kunt u een beschrijving typen die u in het logboek wilt zetten, zodat de beheerders weten welk bestand u geüpload heeft, bijv. "Midi file for Mozart's Ave Verum". Indien mogelijk kunt u dit commentaar het best in het Engels opstellen. Vermeld ook uw keuze van auteursrecht. U hebt de keuze tussen ‘persoonlijk auteursrecht’ of ‘CPDL-auteursrecht’ (dit zijn de twee meest voorkomende keuzes). Vermeldt u dit niet, dan wordt automatisch het CPDL-auteursrecht toegepast. Bij voorkeur vermeldt u ook de bron van uw partituur, bijv. "Johannes Brahms Soliche Werke, vol. 21".
  7. Klik nu op "Upload" – uw bestand wordt geüpload. Het is mogelijk dat u een waarschuwing te zien krijgt aangaande de grootte van het bestand. U kunt deze waarschuwing negeren; klik op "Save file - Ignore warning and save file anyway".
  8. U krijgt een pagina te zien met als kop "Image:[uw bestandsnaam]", in ons voorbeeld "Image:Valls-Alegres mudanzas.pdf". Hieronder ziet u:
    Valls-Alegres mudanzas.pdf (67KB, MIME type: application/pdf)
    (uiteraard zullen de naam en de grootte verschillend zijn voor uw eigen partituur). De bestandsnaam wordt weergegeven als hyperlink naar het bestand dat u zojuist heeft geüpload. Schrijf de bestandsgrootte op (in ons voorbeeld 67 kb), en klik met de RECHTER muisknop op de bestandsnaam. In het menu dat verschijnt, kiest u ‘Eigenschappen’, waarna er een nieuw venster verschijnt. Het url-adres (dat begint met http://) moet u noteren of kopiëren naar een tekstbestand voor later gebruik.
  9. In ons voorbeeld is de bestandsnaam: http://www.cpdl.org/wiki/images/b/b8/Valls-Alegres mudanzas.pdf. Mocht u dit adres in uw browser invullen, dan krijgt u dit pdf-bestand te zien.

II. Herhaal stap 1-9 voor alle bestanden die u wilt uploaden naar CPDL.

Een nieuwe componistenpagina toevoegen (vrijblijvend)

Indien u wilt dat een beheerder van CPDL een componistenpagina aanmaakt, kunt u meteen door naar de volgende stap.

III. Ga na of de componist van uw werk al bekend is op CPDL.

  1. Aan de linkerkant van elke CPDL-pagina vindt u een navigatiemenu. Klik op de link "Composer pages".
  2. In de alfabetische lijst klikt u op de eerste letter van de familienaam van de componist.
  3. Zoek uw componist op in de lijst "Articles in category "Composers""
  4. Vindt u de componist terug, noteer dan de naam met exact dezelfde spelling, accenten enz. (u kunt dit eventueel ook knippen en plakken in een tekstbestandje om zeker te zijn). U hebt straks exact dezelfde spelling nodig. De componist “A. V. Nikolsky”, bijvoorbeeld, moet u op exact dezelfde manier invoeren, punten en spaties inbegrepen. Namen met accenten, Umlauts e.d. moet u in een later stadium aanpassen. U kunt nu naar de volgende stap, ‘informatie toevoegen’.
  5. Als de componist niet bekend is bij CPDL, moet er eerst een componistenpagina worden aangemaakt. Om overbodige dubbele pagina’s te vermijden, vragen we u dit zorgvuldig na te gaan. Een componist als Ludwig van Beethoven, bijvoorbeeld, staat misschien ten onrechte onder ‘v’ in plaats van onder ‘B’ (al is dat in dit voorbeeld niet het geval).

IV. Maak een nieuwe componistenpagina aan.
Noot: componisten worden automatisch weergegeven op de lijst die u zojuist zag. U kunt geen componisten toevoegen door gewoon deze pagina te bewerken. U dient de categorie ‘composers’ toe te voegen op de componistenpagina, zoals hieronder beschreven.

  1. Dit is het model van een nieuwe componistenpagina. Met behulp van uw muis selecteert u alle tekst in typewriter font en kopieert u dit naar het klembord (in Windows via ctrl-C).
  2. In het zoekvenster links op de pagina voert u de naam van de componist in. Klik hierna op ‘Go’. Zorg ervoor dat de naam van de componist correct gespeld werd, met inbegrip van accenten, hoofdletters e.d.
  3. U krijgt een pagina te zien met als titel:
    There is no page titled ":uw componist". You can create this page.
  4. Klik op de rode link "create this page" en er verschijnt een nieuwe pagina met als titel de naam van uw componist.
  5. Klik in het grote tekstvenster en (in Windows) toets ctrl-V in om de tekst die u zojuist gekopieerd hebt, hier in te voegen.
  6. Pas de specifieke informatie over uw componist aan. Dit zijn volgende items:
    • "Born" and "Died" – zo gedetailleerd mogelijk, bijvoorbeeld "1 August 1934", al is een simpel jaartal natuurlijk altijd beter dan helemaal niets.
    • Biografische informatie. Wanneer u deze uit een andere bron kopieert, vermeld u dan alstublieft de referentie(s) hiervan.
    • Publicaties of externe links kunt u het beste weergeven in een stiplijst door een asterisk ( * ) in te voegen aan het begin van de regel.
    • De waarden "yyyy" in geboorte- en sterfcategorieën vervangt u door de respectievelijke jaartallen, zonder maand of dag.
    • De term "Era" vervangt u door:
      • Medieval (middeleeuws)
      • Renaissance
      • Baroque
      • Classical
      • Romantic
      • Early 20th century
      • Modern
    • De term "Nationality" vervangt u door: (staat de juiste nationaliteit niet in de lijst, vul dan gerust de juiste in – de term zal toch herkend worden):
      • American
      • Austrian (Oostenrijks)
      • Bolivian
      • Brazilian
      • Bulgarian
      • Catalan
      • Croatian
      • Czech
      • Danish
      • Dutch (Nederlands)
      • English
      • Flemish (Vlaams)
      • Franco-Flemish (Frans-Vlaams)
      • French
      • German (Duits)
      • Hungarian
      • Irish
      • Italian
      • Macedonian
      • Mexican
      • Norwegian
      • Peruvian
      • Polish
      • Portuguese
      • Romanian
      • Russian
      • Serbian
      • Scottish
      • Slovenian
      • South Netherlandish
      • Spanish
      • Swedish
      • Swiss (Zwitsers)
      • Ukrainian
      • Venezuelan
      • Unknown nationality (onbekend)
  7. Klik op de knop "Show preview" om een voorproef te krijgen van hoe uw pagina er zal uitzien. Verbeter eventuele fouten, klik nogmaals op "Show preview" en herhaal dit procédé tot u tevreden bent over het resultaat. Komt u hierbij toch een probleem tegen, ga dan naar de onderrand van de pagina en typ {{Cleanup|uw probleem}}. De tekst ‘uw probleem’ vervangt u door een beschrijving van wat er fout gaat (bij voorkeur in het Engels). De pagina wordt dan zo snel mogelijk opgeschoond door een beheerder.
  8. Na afloop vult u een beschrijving van de werkzaamheden in bij ‘edit summary’ (bijvoorbeeld "new composer page"), en klikt u op "Save page" om uw componist toe te voegen aan CPDL Wiki!
  9. Klik aan de linkerzijde van de pagina nogmaals op "Composer pages". Ga na of uw componist in de lijst werd opgenomen en klik op de naam om naar uw nieuwe componistenpagina te gaan.

Informatie toevoegen

Add work form

V. Stuur de informatie over uw partituur naar CPDL. Hiermee genereert u ook de code die u straks zal moeten toevoegen op de componistenpagina en de partiturenpagina.

  1. In het navigatiemenu aan de linkerzijde van de pagina klikt u op "Add scores to CPDL"
  2. Klik op de link "Add Choral Work, or New Edition".
  3. U krijgt een pagina te zien met als titel "Add Work/Edition". Deze pagina bevat een html-formulier dat u moet invullen om uw partituur op CPDL te kunnen publiceren. Hieronder vindt u alle items van het formulier met wat meer uitleg.



Item Verklaring Vereist?
Title of work Dit is de titel van de compositie. Gebruik enkel hoofdletters waar het origineel die ook heeft. Voeg het opusnummer toe als volgt: titel,_Op._n,_No._n of titel,_Op._n (de underscores zijn spaties en "n" is een getal) Vereist
Name of composer (First_name Last_name) Gebruik exact dezelfde spelling als op de componistenpagina, met inbegrip van spaties of speciale tekens. Vereist.
Name of editor/contributor (First_name Last_name) De naam waarmee u bent ingelogd op CPDL Vereist.
Email of editor/contributor Gelieve uw emailadres hier in te vullen, zodat we eventueel contact met u kunnen opnemen met vragen over uw partituur. Vereist.
Genre Kies tussen "Sacred" (religieus) or "Secular" (wereldlijk) in het uitrolmenu. Vereist.
Subgenre Selecteer een genre in het uitrolmenu. Vindt u geen gepast genre terug, kies dan één dat nauw aansluit bij het genre dat u in gedachten had – u kunt dit later nog aanpassen. Vereist.
Number of voices (i.e. 4) Voer het aantal stemmen in (voor een SATB-koor, bijvoorbeeld, 4) Vereist.
Voicing (i.e. SATB) Voer de bezetting in. Gebruik de afkortingen "S", "A", "T", "B" for sopraan, alt, tenor and bass. Voor bariton gebruikt u de "B" en voor het Engelse Treble de "S". Voor meerkorige muziek scheidt u de groepen van elkaar met een punt, zoals in "SATB.SATB" Vereist.
Year of first publication Als u over deze informatie beschikt, kunt u ze invoeren. Vrijblijvend
Language Uit het menu kiest u de taal waarin het stuk gezongen wordt. Vereist.
Composer's time period Selecteer de periode in het uitrolmenu. Vereist.
Orchestration Voeg de gebruikte instrumenten toe (stemmen tellen niet mee). Voer "none, a cappella" in als er geen gebruik gemaakt wordt van instrumenten. Vereist.
Notes about musical composition Alle bijkomende informatie over het werk kan hier worden toegevoegd. Vrijblijvend
Sheet music format (standaard is 'PDF') Kies het bestandstype van uw partituur. Vereist.
Sheet music location (give URL, or name of file) Hier voegt u het url-adres in dat in stap I (1-9) is ontstaan, toen u het pdf-bestand hebt geüpload. Als uw bestand op een externe server staat, kunt u hier ook het zojuist ontstane url-adres invoegen. Het url-adres begint met http:// en moet volledig zijn. Vereist.
Midi file (give URL, or name file) Als u in stap I (1-9) ook een midi-bestand hebt geüpload, dient u ook van dit bestand het url-adres hier in te voegen. Vrijblijvend
MP3 file (give URL, or name of file) Vanwege de grootte van dit soort bestanden, kunnen de meeste mp3-bestanden niet worden geüpload op CPDL. Hier kunt u dus het url-adres invoeren van mp3-bestanden die op een externe server kunnen worden beluisterd. Vrijblijvend
Music notation file (give URL, or name or file) Hier voegt u het url-adres in van het bronbestand (van uw muziekprogramma) dat u in stap I (1-9) heeft geüpload. Ook dit bestand kunt u op een externe server laten staan, en hier opnemen via het url-adres. Vrijblijvend
Music notation program (only list if you are making the notation file available) Kies uw muziekprogramma uit het menu. Vindt u uw software niet terug, kies dan ‘Other/Unknown’. Dit is uiteraard alleen nodig indien u het bronbestand ter beschikking stelt via CPDL. Vrijblijvend.
Page size (select one) Kies het formaat van uw pagina’s. Vereist.
Number of pages Voer het aantal pagina’s in dat in uw pdf-bestand is terug te vinden. Vereist.
Size of PDF file (in kbytes) Voer de grootte van het pdf-bestand in. In een Windows-omgeving kunt u deze informatie vinden door met de rechter muisknop op het bestand te klikken en ‘Eigenschappen’ te kiezen. Vereist.
Notes about edition Voer extra informatie in omtrent uw versie van de compositie, zoals transpositie of arrangement. Vrijblijvend.
Copyright type Kies "CPDL" om uw partituur aan te bieden onder het CPDL auteursrecht, kies "Personal" om uw auteursrecht zelf te behouden. U kunt ook specificeren, zoals ‘enkel voor religieus gebruik’ of een andere vorm van beperking. Dit doet u bij voorkeur in het Engels. Vereist.
External web links Nuttige links die betrekking hebben op de compositie. Vrijblijvend
Your email address Hiermee kunnen wij contact met u opnemen indien er vragen zijn over uw bestand of om u op de hoogte te brengen van publicatie van uw bestand. Dit kan hetzelfde email-adres zijn als het adres, dat u eerder al opgaf. Dit veld wordt niet op de publieke pagina gepubliceerd. Vereist.


Example code produced by the add work form

Wanneer u het formulier hebt ingevuld, klikt u op "Add works data" onderaan op de pagina. Zodra u het formulier hebt verzonden, krijgt u op een nieuwe pagina een code te zien. Het kan nuttig zijn, deze te bewaren voor toekomstig gebruik.

Krijgt u nadat u op "Add works" hebt geklikt een foutmelding "unable to insert into table", dan betekent dit dat u bij het invullen van het formulier apostrofes hebt gebruikt. Om deze correct weer te geven, moeten ze voorafgegaan worden door een backslash. Via de terug-knop van uw browser roept u het formulier terug op om dit recht te zetten.

In de volgende stap kan u lezen hoe u zelf uw partituur publiceert op CPDL. Doet u dit niet, dan zal één van de beheerders dit in uw plaats doen. Meestal gebeurt dit binnen de week, maar vermits alle medewerkers dit werk op vrijwillige basis doen, kan het soms wat langer duren. De kans bestaat dat u dus wat geduld moet oefenen alvorens uw werk op CPDL te zien verschijnen.Tenzij een beheerder u hier expliciet om vraagt, is het dus niet nodig, een tweede of derde keer het formulier in te vullen en te verzenden. Dit laatste is niet onbelangrijk: iedere keer als u op "Add works" klikt, wordt er door de database een volgnummer gegenereerd. Als u het formulier meermaals invult voor één en dezelfde partituur, komen er dus overbodige nummers op de lijst. Bedenkt u dat u achteraf nog wat extra informatie had willen vermelden, dan doet u dat liefst per email naar "addscore (at) cpdl.org", en dus niet meer via het formulier.


De wiki-code van een partituur zelf toevoegen (vrijblijvend, maar wel aanbevolen)

Hiermee voegt u uw partituur toe op de componistenpagina en creëert u een nieuwe partiturenpagina.

1. In de code die u te zien hebt gekregen na het versturen van het inlichtingenformulier, selecteert u enkel de tekstlijn die begint met *''[[Titel (Componist)|Titel]]'' ("Titel" and "Componist" zijn uiteraard de gegevens die u zelf eerder invoerde.) Om de gehele lijn te selecteren, moet u wellicht een deel naar rechts scrollen op uw scherm. (Het is noodzakelijk om de gehele lijn te selecteren.)
2. Plak deze regel op de componistenpagina. De meeste van deze pagina’s zijn simpelweg een alfabetische lijst van titels. Een klein aantal ervan zijn anders gerangschikt: volgens opus- of catalogusnummer. Bent u onzeker over de juiste plek van uw partituur, dan kunt u een berichtje hierover plaatsen op het forum of onderaan de pagina {{Cleanup|"uw probleem"}} toevoegen.

Vanaf hier splitst deze handleiding zich in twee kolommen: bent u de eerste die van een bepaald werk een partituur publiceert, dan volgt u hierna de linkerkolom (‘a’). Is het werk al bekend op CPDL, en wil u een andere versie beschikbaar stellen, dan volgt u de rechterkolom hieronder (‘b’).

De componistenpagina aanpassen
3a. Voeg de code in die u in de vorige stap gekopieerd hebt. U doet dit op de gepaste plek op de componistenpagina en geeft hiervan een beschrijving bij ‘edit summary’. Vergeet niet op save page te klikken! 3b. Beweeg met de cursor tot na de laatste partituur. Dit is het voorbeeld van de Villancico van Valls:
*''[[Alegres mudanzas (Francisco Valls)|Alegres mudanzas]]''   ( [http://www.cpdl.org/wiki/images/b/b8/Valls-ale.pdf {{pdf}}] [http://www.cpdl.org/wiki/images/7/73/Valls-ale.mid {{mid}}] [http://www.cpdl.org/wiki/images/2/28/Valls-ale.sib Sibelius 2] )

Verwijder het deel van de code dat hier rood gekleurd werd, tot aan de drie geforceerde spaties    ). Hierna voegt u de volgende tekst toe: "n editions available", waarbij ‘n’ het aantal versies van de compositie is dat de pagina bevat, inclusief de versie die u zojuist het geüpload. In ons voorbeeld wordt dat:
*''[[Alegres mudanzas (Francisco Valls)|Alegres mudanzas]]''   ''2 editions available''

De partiturenpagina instellen
4a. U dient nu een partiturenpagina aan te maken voor uw bestand. Dit doet u door te klikken op de rode link die op de componistenpagina verschijnt na de vorige stap. Wanneer u deze link volgt, komt u op een nieuwe pagina terecht. U hebt nu opnieuw de code nodig die u te zien hebt gekregen na het uploaden van het formulier. Selecteer dit maal de code vanaf "==Music files==" tot en met de laatste lijn, die er ongeveer zo uitziet: "[[Category:Romantic music]]". Deze code voegt u toe op de nieuw gecreëerde partiturenpagina. Klik op ‘Show preview’ om het resultaat te bekijken en eventuele aanpassingen te maken. Als u tevreden bent met het resultaat, klikt u op ‘Save page’. Uw partituur kan nu door iedereen op CPDL worden geraadpleegd. 4b. Voeg de informatie over uw partituur toe op de bestaande pagina. Hiervoor klikt u op de componistenpagina op de link naar de compositie die u wilt toevoegen. Als u de desbetreffende pagina te zien krijgt, klikt u op het tabblad ‘edit’ bovenaan. U ziet de code "==Music files== {{Legend}}". Hieronder laat u een regel wit en vervolgens voegt u de ‘edition information’ toe uit de code die u te zien hebt gekregen bij het uploaden van het formulier. De ‘edition information’ begint met "*{{NewWork|yyyy-mm-dd}} '''CPDL..." en eindigt met :'''Edition notes:'''. Klik op "Show preview" om het resultaat te bekijken en eventuele aanpassingen te maken. Als u tevreden bent met het resultaat, klikt u op ‘Save page’. Uw partituur kan nu door iedereen op CPDL worden geraadpleegd.
5. Keer terug naar de componistenpagina. Test de nieuwe link door erop te klikken. U krijgt uw partiturenpagina of uw nieuwe versie van een bestaand stuk te zien.
6. Indien u een nieuwe pagina hebt aangemaakt, moet u onderaan ook even nakijken of alle links werken. Links zonder verwijspagina zijn rood in plaats van blauw gekleurd. De enige losse link die op z'n plaats is, is die van de datum waarop u het stuk heeft toegevoegd, in de vorm jjjj-mm-dd. Als er nog andere rode links opduiken, zijn deze wellicht te wijten aan een spelfout. Lukt het u niet de foute verwijzing op te lossen, dan kunt u via ‘edit’ deze vermelding toevoegen bovenaan de pagina: "{{Cleanup|reden}}" waarbij reden kan ingevuld worden als "link to category not yet created" or "link to page not yet created". Klik opnieuw op save nadat u bij "Summary" hebt ingevuld: "Page needs cleanup".
7. Probeer iedere link uit naar bestanden die u hebt geüpload, zoals pdf, midi of broncodes, om zeker te zijn dat de link de juiste bestanden opent. Stuit u op losse links die u niet zelf kunt oplossen, dan kunt u ook in dit geval het ‘cleanup’ systeem gebruiken zoals hierboven beschreven.

Als deze instructies u niet verder helpen

"Ik geef het op! Ik ben een musicus, geen techneut! Ik wou alleen maar die %^$%#$ partituur plaatsen. Waarom moest het oude systeem zonodig vernieuwd worden…’ (en soortgelijke oprispingen)

  1. Computers kunnen behoorlijk frustrerende dingen zijn. Even diep ademhalen – ook de beheerders van CPDL kunnen partituren voor u publiceren.
  2. Log in op het CPDL Forum, en zoek het deelforum "CPDL Support, Questions, and Feedback".
  3. Maak een nieuw onderwerp aan, voeg de url-adressen toe van de bestanden die u hebt geüpload, of de url’s van de externe servers, en zo mogelijk ook de code die u te zien kreeg na het versturen van het formulier.
  4. Een van de beheerders zal uw partituur publiceren, en u via het forum op de hoogte houden van de vorderingen.
  5. Houdt u er rekening mee dat het merendeel van de communicatie op het CPDL forum in het Engels gebeurt.


This page is part of the CPDL Help system.
View main help index